Fakültemiz Öğretim Üyesi seminerler düzenledi

Fakültemiz İktisat Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Sedat UĞUR tarafından 29.08.2024 tarihinde Çankırı Adalet Sarayı’nda “Çevresel Suç ve Şiddet Faktörlerinin Hanehalkı Refahı Üzerine Etkisi”, 02.09.2024 tarihinde Türk Büro-Sen Çankırı Şubesi’nde “Farklı Boyutlarıyla Hanehalkı Yoksulluk Dinamikleri” ve yine aynı tarihte Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası’nda “Çankırı İli Ekonomisinin Değerlendirilmesi: Gelir Dağılımı ve Yoksulluk Perspektifi” isimli üç farklı konferans düzenlenmiştir.

Çankırı Adalet Sarayı’nda “Çevresel Suç ve Şiddet Faktörlerinin Hanehalkı Refahı Üzerine Etkisi” adlı konferansta konuşan Uğur `Çevresel suç ve şiddet faktörlerinin birey ve hanehalkı refahı üzerindeki etkilerine değinmiştir. Bu bağlamda önce refah ve suç kavramlarını ele alan Uğur, bireyleri suça yönlendiren bir takım sosyoekonomik faktörlerin söz konusu olduğunu, ancak eğitim gibi bir değişkenin suç oranlarını azaltmada en maliyet etkin yatırım olabileceğini ifade etmiştir. Ayrıca, ciddi gelir yoksunluğu çeken bölgelerde suç oranlarının artış gösterdiğini ve ülkelerdeki kurumların da suç işlerlik üzerinde etkide bulunabildiğini belirtmiştir`.

Türk Büro-Sen’de verdiği seminerde ise, hanehalkı yoksulluğunun eğitim, sağlık, işsizlik gibi farklı sosyoekonomik faktörlerden etkilenebileceğini ve bu faktörlerin yoksulluğun azaltılmasında ne tür roller oynayabileceğini ifade etti. Ayrıca, yoksulluğun yalnızca gelir perspektifinden tek boyutlu olarak ele alınmaması gerektiğini belirten Uğur, yoksulluğun karmaşık bir doğası olduğunu ve analizlerde çok boyutlu olarak değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Son olarak Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası’nda “Çankırı İli Ekonomisinin Değerlendirilmesi: Gelir Dağılımı ve Yoksulluk Perspektifi” adlı seminerde konuşan Uğur, Çankırı`nın da içinde bulunduğu TR82 (Çankırı-Kastamonu-Sinop) bölgesinin durumunu gelir dağılımı ve yoksulluk perspektifinden değerlendirdi. Buna göre, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine göre hesaplanan gelir dağılımı eşitsizliği ölçümünün bu bölgede Türkiye ortalamasının altında olduğunu yani bu bölgenin görece daha adil bir gelir dağılımına sahip olduğunu ancak yoksulluk konusunda çok daha ciddi sorunların mevcut olduğunu ve gelire dayalı yoksulluk oranlarında tüm bölgeler içerisinde Çankırı`nın dahil olduğu TR82 bölgesinin en yüksek yoksulluk oranına sahip olan ilk üç bölge arasında olduğunu belirtti. Ayrıca bu yoksulluğun son 10 yılda hızlı bir artış gösterdiğine dikkat çeken Uğur, bu yoksulluğun yalnızca işsizlikle ilişkili olmayabileceğini, yine de sanayi ve hizmetler sektöründe istihdamın artırılıp, nitelikli işgücünün göçünün engellenmesi gerektiğini ifade etti.

,

Yayınlanma Tarihi: 05 Eylül 2024 Perşembe
Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2024 Perşembe